Zajam IFC-a Ciosu od 20 milijuna eura

Bez autora
Jul 06 2011

Cios i International Finance Corporation (IFC), koja je članica grupe Svjetske banke, potpisali su ugovor o zajmu vrijedan 20 milijuna eura namjenjenih financiranju modernizacije pogona i unapređenja poslovanje Ciosa u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Riječ je, saznajemo, o potpisivanju prvog zajma od ukupno odobrenih 37 milijuna eura. IFC je samo u prošloj godini u nove investicije investirao ukupno 18 milijardi dolara. Priželjkuje se postizanje iste razine suvremene tehnološke opremljenosti i organiziranosti u svim njihovim tvrtkama u regiji. Novim ulaganjem u razvoj Ciosa, koji zapošljava više od 1300 radnika, zadržat će se vodeća liderska pozicija u gospodarenju otpadom. Značajnim smatraju to što će se novim ulaganjima otvoriti prostor za otvaranje novih radnih mjesta te što će se povećati efikasnost oporabe metalnog otpada radi dobijanja veće količine sekundarnih sirovina.

Zajam IFC-a Ciosu od 20 milijuna euraCios i International Finance Corporation (IFC), koja je članica grupe Svjetske banke, potpisali su ugovor o zajmu vrijedan 20 milijuna eura namjenjenih financiranju modernizacije pogona i unapređenja poslovanje Ciosa u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.

Riječ je, saznajemo, o potpisivanju prvog zajma od ukupno odobrenih 37 milijuna eura. IFC je samo u prošloj godini u nove investicije investirao ukupno 18 milijardi dolara.

Petar Pripuz, predsjednik Uprave Ciosa, ističe da priželjkuju postizanje iste razine suvremene tehnološke opremljenosti i organiziranosti u svim njihovim tvrtkama u regiji. Teže ostvarenju usklađenosti s direktivama Europske unije u svim zemljama u kojima posluje Cios grupa isto onako kako su to uspjeli postići u Hrvatskoj.

»Inače, ovaj zajam pokazuje da smo stekli povjerenje jedne od vodećih svjetskih financijskih institucija u našu poslovnu strategiju i postignute rezultate u 20 godina dosadašnjeg rada«, ističe Pripuz, čija je tvrtka zainteresirana za kupnju ili najam splitske željezare. Novim ulaganjem u razvoj Ciosa, koji zapošljava više od 1300 radnika, zadržat će se vodeća liderska pozicija u gospodarenju otpadom.

Značajnim smatraju to što će se novim ulaganjima otvoriti prostor za otvaranje novih radnih mjesta te što će se povećati efikasnost oporabe metalnog otpada radi dobijanja veće količine sekundarnih sirovina. Recikliranje je, inače, prioritet IFC-a u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Smatra se, naime, da recikliranje može potaknuti daljnji rast privatnog sektora.

U Ciosu godišnje obrade oko 700.000 tona metalnog otpada, od čega samo u Hrvatskoj oko 300.000 tona. Njihov aktualni poslovni plan govori da do 2015. planiraju obraditi do milijun tona godišnje. Riječ je o sakupljanju i reciklaži željeznog i čeličnog otpada i ostalih otpadnih materijala s pretežitom metalnom komponentom. Zahvaljujući poslovnim referencama, ta je tvrtka postala članica Scholz grupe, jedne od triju najjačih svjetskih kompanija koje se bave reciklažom čelika i metalnog otpada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik